Osiguranje prtljaga za putovanje bez sekiracije

Osiguranje prtljaga za putovanje bez sekiracije

ŠTA SE DESILO SA MOJIM PRTLJAGOM? Trenutak kad vas preplavi panika

Imate povezane letove, presedate, čekate na aerodromu, u stresu ste, žurbi i tako dok ne stignete na željenu destinaciju. I zamislite da Vam se desi da izgubite prtljag. Kakav stres! Ko ovo nije doživeo može samo da pokuša da zamisli, a verujte da je u stvarnosti još i gore. Sve što ste planirali da imate na putu i što ste spakovali je sada neznano gde. Osigurajte prtljag po svim postojećim vrstama prevoza (kopneni, vazdušni, vodeni).

 

Zato, kako bi svaki odmor počeo uživanjem, mi smo tu da Vam pomognemo da tako i bude! 

Predmet osiguranja su stvari koje služe isključivo za ličnu upotrebu (obuća, garderobe, lična higijena).

 


U kojim slučajevima je moj prtljag osiguran?

Prilikom kupovine polise putnog zdravstvenog osiguranja zaštićeni ste od sledećih rizika:

    • rizika razbojništva

    • rizika nasilnog obijanja automobila u odlasku ili povratku sa putovanja, uz policijski izveštaj u kome je naglašeno da je u pitanju nasilno obijanje vozila i počinjena krađa sa spiskom pokradenih stvari

    • rizika gubitka, oštećenja ili uništenja za vreme dok su predate na čuvanje prevozniku, hotelu i sl. ili se nalaze u odgovarajućim prostorijama za smeštaj tih stvari (kao što su npr. prevozno sredstvo, soba za prenoćište i sl.)

    • rizika krađe, ako su prostorije u kojima su se stvari nalazile bile zaključane, a postoje tragovi obijanja, ili je postojao stalni čuvar (garderober i slično)

 

Šta mogu da učinim kako bi moj prtljag bio sigurniji i kako da pokušam da izbegnem krađu, gubitak ili oštećenja prtljaga?

Očistite svoj kofer od starih nalepnica i učinite vidljivim najnovije podatke.

Obeležite svoj kofer ličnim podacima, imenom, prezimenom, brojem telefona i e mail-om.

Nikako ne pakujte u prtljag vredne stvari, poput satova, novca, nakita i sl.

Osigurajte svoj prtljag kupovinom polise putnog osiguranja, a kofer zaštitite folijama, zaključajte šifrom i obucite u specijalnu navlaku. 

Prilikom davanja izveštaja o gubitku Vašeg prtljaga, opišite izgled vašeg kofera što verodostojnije, a iskusni putnici slikaju svoj prtljag i njegovu sadržinu pre puta.

Prednost putne asistencije je da se delimično oslobodite od finansijskih gubitaka ukoliko Vaš kofer ne bude pronađen i zato je polisa putnog osiguranja Put pod noge, polisa u džep Vaš najbolji prijatelj u inostranstvu.

 

Kako reagovati kada posle sletanja shvatite da Vašeg kofera nema?

Nije potrebno istaći koliko ovo može biti neprijatno, ali je potrebno reagovati brzo i svesno.

    • Nakon saznanja da ste ostali bez svojih ličnih stvari, prijavite slučaj tako što ćete pronaći šalter izgubljeno/nađeno i tamo popunite prijavu. Nabavite PIR Sertifikat (Property Irregularity Report), prijavu nepravilnosti sa prtljagom. Popunjavanje ovog dokumenta ubrzava i olakšava traganje za Vašim prtljagom. Popunjavanjem ovog dokumenta, Vi ćete napraviti i spisak svoje imovine koja se nalazi u Vašem prtljagu. Ako imate račune za stvari koje su vam ostale u koferu (nove ili kupljene posebno za putovanje), priložite ih uz zahtev. Na dokumentu uvek navedite maksimalni iznos naknade, jer avio kompanije obično plaćaju manje.

    • 21 dan je rok kada bi trebalo da Vas pozove avio kompanija i vrati Vam prtljag. Ukoliko vam se vrati oštećen prtljag imate pravo na nadoknadu troškova popravka ili kupovine novog kofera, čije troškove pokriva avio kompanja. Ukoliko avio kompanija ne pronađe Vaš prtljag u tom roku, imate pravo na isplatu naknade štete nastale usled krađe, gubitka ili oštećenja prtljaga.

Popunite obrazac, priložite i račune i PIR izjavu. Navedite maksimalni mogući iznos naknade, jer da ponovimo, avio kompanije obično plaćaju manje. 

Kada dobijam novac od osiguranja prtljaga, ukoliko su sve procedure ispoštovane?

Pravo na naknadu štete od osiguranja stičete ukoliko avio kompanija nije pronašla Vaš prtljag.

Šta od dokumentacije treba da priložim, kako bih dobio/la sumu oštećenja?

Popunjavate obrazac prijave osiguranog slučaja u kom je navedeno polje gde je potrebno da se kratko opiše situacija i da se to dokumentuje.